Utbilda dig till coach

Att arbeta som coach kan innebära många saker. Gemensamt för dem alla är att man arbetar med att hjälpa människor nå sin fulla potential. Det kan vara som livscoach eller inriktat på specifika områden, till exempel hälsa eller arbetsprestation. Du bör välja en inriktning som du är intresserad av samt har kunskap inom. Nedan hittar du några förslag på hur du kan utbilda dig till coach.

Coach inom hälsa

  • På Väddö Folkhögskola utanför Norrtälje kan du utbilda dig till diplomerad kost och hälsocoach. Det är en utbildning på distans med sex obligatoriska träffar. Kursen är på 50% och pågår ett år. 
  • Även på Stensunds Folkhögskola i Trosa har ett program för att bli hälsocoach. Denna kurs tar ett år men på helfart. Här har du chans att bli certifierad inom personlig träning, massage eller kostrådgivning. Du läser på plats på folkhögskolan men har även praktik.
  • Du kan också läsa till hälsocoach på högskolan i Skövde. Där finns ett tvåårigt program på distans.

Jobbcoach

  • Många som arbetar som jobbcoacher är utbildade till studie- och yrkesvägledare. Det är ett treårigt högskoleprogram som du hittar på flera högskolor och universitet runt om i landet.
  • Du kan även läsa till diplomerad jobbcoach hos Newstart i Stockholm. Denna kurs är avklarad på fyra dagar och kostar 14 950 kr exklusive moms. Många som går kursen arbetar redan som coacher eller med arbetssökande på ett eller annat sätt, men kursen är öppen för alla.

Coach

Du kan även utbilda dig till coach utan någon speciell inriktning. Detta är speciellt bra för dig som vill komplettera din tidigare utbildning eller kombinera coachrollen med ditt nuvarande yrke. Det är också en bra utbildning till dig som verkligen vill ha en grundlig utbildning som senare kan byggas på med en inriktad utbildning.

  •  På Skandinaviska Ledarhögskolan kan du läsa till certifierad coach. Nivå 1 är en grundutbildning som tar 60 timmar. Du har sex månader på dig att klara den. Kostnaden är 39 000 kr exklusive moms. När du klarat den kan du läsa nivå 2 med antingen en allmän inriktning eller en specifik inriktning till livscoach eller hypnoscoach.
  • Även Akademi Coachstjärnan erbjuder kurser inom coachning. Här kan du läsa diplomerad coachutbildning under fyra månader, med fem träffar på två dagar vardera. Priset är 24 800 exklusive moms.