Coahing inom sport

Hur coaching inom sport fungerar

När det gäller coaching inom olika sporter så finns det en hel del missförstånd om hur det egentligen går till. Många människor tror nämligen att coaching helt enkelt går ut på att en person säger till alla spelare vad de ska göra, men det handlar om mycket mer än så.

En bra coach lär sig lagets styrkor

En bra coach lär sig vad laget är bra på, vad de individuella spelarna är duktiga på och utvecklar sedan strategier från detta. En duktig coach kan hitta en perfekt harmoni mellan att komma på framgångsrika strategier som låter spelarna utvecklas samtidigt som han utnyttjar lagets olika styrkor. 

Vad har en coach för uppgifter

En coach har som huvuduppgift att instruera ett lag eller en individ i hur de presterar på bästa möjliga sätt och att lära spelarna eller spelaren att träna på rätt sätt för relevanta scenarier. Detta görs vanligtvis genom att skapa så kallade drills.

Detta innebär att coachen skapar ett visst scenario som spelaren eller spelarna sedan får ta sig igenom om och om igen. Drills fungerar nämligen genom repetition vilket i sin tur kan utveckla muskelminne vilket gör att spelaren vet exakt vad hen ska göra om detta scenario dyker upp i en riktig match. 

För dig som är sugen på att bli en coach

Det tar en väldigt lång tid att bli en coach på elitnivå, det är därför man sällan ser allt för unga människor som coacher för fotbollslag och ishockeylag till exempel. Detta beror på att du först kan behöva gå en utbildning för att lära dig hur man är en coach.

Därefter så behöver du mängder av erfarenhet från att coacha juniorlag innan du kan gå vidare till att coacha lag i allt högre divisioner och arbeta dig uppåt. Det är alltså ett svårt yrke som kommer med en hel del stress, men det är helt klart värt det när ditt lag vinner.